www.shariaty.com

www.mozaffarshariaty.com

پایگاه علمی ، ادبی و فرهنگی مظفر شریعتی

 

 

حمله مغول به ايران

 

سياه ترين دوران تاريخ ايران زمين

 

آمدند ،كندند ،سوختند ، كشتند و بردند   ( تاريخ جهانگشا )

حمله  مغول ها يا تاتارها كه اقوامي وحشي بودند نه تنها بر ايران كه بر مدنيت جهان نيز تاثير سياه  عميقي داشت .

مغول ها از نظر نژادي مردمي با چشم بادامي ،قد كوتاه ،ريش و سبيل كم پشت، بي رحم و وحشي و بسيار جنگجوو متنفر از شهر و شهر نشيني .و به همين جهت به هر شهر ي كه رسيدند آن را بكلي نابود كردند .

آغاز ماجرا :

چنگيزخان مغول پانصد نفر بازرگان را با كالا هاي تجاري به نزد سلطان محمد خوارزمشاه ميفرستد .كه در راه توسط فرماندار يك شهر مرزي كشته ميشوند و اموالشان سرقت ميشود . چنگيز خان نماينده اي نزد سلطان محمد خوارزمشاه ميفرستد و از او تقاضاي استرداد اموال و مجازات عوامل اين كار را ميكند  اما اين  سلطان نادان و احمق سفير چنگيز خان را ميكشد و چنگيز خان به ايران حمله ميكند و آن ميكند كه مختصر آن از كتاب تاريخ جهانگشا بيان شد .

تاريخ اين دوران چيزي جز قتل عام هاي گسترده و  سوزاندن شهر ها و نابود كردن فرهنگ و تمدن  ،چيز ديگري نيست . مغولها وقتي به شهري ميرسيدند حتي  به سگ و گربه  نيز رحم نميكردند . در بغداد هلاكو خان مغول نواده چنگيز خان خليفه  عباسي را به رسم مغول ها در نمد آنقدر ماليدند تا مرد .( رسم مغولان چنين بود كه خون او را نريزند و اين امر  ارتباطي با افسانه اي كه در اين مورد وجود دارد ، ندارد  . در افسانه ميگويند كه به هلاكو گفتند اگر خليفه را بكشي آسمان به زمين مي  افتد و او گفت آن را در نمد بمالند و مواظب باشند اگر آسمان خواست پايين بيفتند نگه دارند ! )  هلاكو در بغداد يك ميليون تن را قتل عام كرد . و خلاقت ششصد ساله عباسيان را برچيد . هلاكو خان مراغه در آذربايجان را پايتخت خود كرد و خواجه نصير طوسي را به وزارت خود انتخاب كرد . زيرا اين را دريافته بود كه اداره كشور پهناور ايران آن روز پس از آنهمه ويراني كار تدبير ميباشد و نه شمشير .

بعد از مرگ هلاكو خان بتر تيب ايلخانان مغولي بر نواحي مختلف ايران حكومت كردند . مانند آل مظفر كه در فارس و اصفهان و بغداد و تبريز حكومت كردند . باني اين سلسله مبارز الدين محمد از سرداران مغول بود كه پس از مرگ ابوسعيد در يزد اعلام استقلال كرد و كرمان و فارس را تصرف كرد و شيخ ابو اسحق پادشاه دانش دوست فارس را كشت جانشين او شاه شجاع بود .  كه حافظ از معاصران او بود .  تيمور لنگ از سرداران مغول كه در جنگ پايش آسيب ديده بود پس از چنگيز خان بزرگترين فتوحات  نظامي را نصيب خود كرد و تقريبا اغلب آسيا را اشغال كرد .و جمعيت بسياري را قتل عام كزد . او به هر كجا كه ميرفت دستور قتل عام و غارت ميداد . و از سرها مناره ميساخت . در حمله به هندوستان در نزديك دهلي تنها يكصد هزار تن را از دم شمشير گذراند .   تيمور در 71 سالگي در ماوراء النهر در گذشت و در سمرقند دفن شد .

اغلب سلاطين مغول به آيين  اسلام نيز در آمده بودند .

عطار ، سعدي حافظ ، عبيد زاكاني و بسياري از مشاهير ادبي ايران در اين دوران سياه ميزيسته اند .

 

باز گشت به صفحه اصلي

 

 

باز گشت به صفحه تاریخ